Creatieve therapie
“Door beeldende middelen kan je een veranderingsproces bewerkstelligen. ”
Creatieve therapie

Creatieve therapie

Zekere Basis biedt beeldende therapie aan cliënten individueel die extra ondersteuning kunnen gebruiken. Het doel is door beeldende middelen zoals tekenen, schilderen, boetseren en houtbewerking een veranderingsproces te bewerkstelligen. Soms is het moeilijk om in woorden uit te drukken wat er in je omgaat. Creatieve therapie kan dan een passende manier zijn waarbij het doen en ervaren centraal staan. Met materialen zoals verf, klei, papier, hout, etc. kunnen we aan de hand van een opdracht werken aan doelen zoals:

  • Doorzettingsvermogen stimuleren
  • Zelfinzicht vergroten
  • Omgaan met perfectionisme/ tegenslagen
  • Controle loslaten
  • Emoties herkennen, benoemen en vormgeven
  • Bespreken en verwerken van nare gebeurtenissen
  • Leren ontspannen door je te focussen op je creatieve talent
  • Zelfvertrouwen vergroten
  • Meer vertrouwen in je eigen kunnen

Iets creëren of maken is stress verlagend en daarnaast ook een manier om je hersenen fit te houden. Ook helpt creativiteit om lekkerder in je vel te gaan zitten. Anders denken en hierdoor tot iets moois komen, of iets moois maken, geeft zelfvertrouwen. Creativiteit kan in eerste instantie een onzeker gevoel geven. Kan ik dit wel? Ik kan niks bedenken? Maar juist als je doorzet, blijkt dat iedereen wel degelijk een andere invalshoek heeft en iets moois en nieuws kan creëren. En dat geeft vertrouwen in jouw eigen kunnen. De kans is groot dat je dat wilt delen met anderen, je wilt anderen ervan laten genieten. Dit helpt bij het contact maken.

Luuk: “door de creatieve therapie heb ik meer inzicht in mijn gevoelens gekregen. Ook ben ik trots op wat ik heb gemaakt”

Koken

Bij zelfstandig wonen hoort ook voor jezelf koken. Om een gemakkelijke, lekkere, gezonde maaltijd op tafel te kunnen zetten kunnen jongeren de 10-weekse cursus ‘koken bij Anne’ volgen.

Met een groepje van 3 jongeren wordt gezamenlijk overlegd welk gerecht wordt gemaakt, een boodschappenlijstje wordt gemaakt en boodschappen worden gedaan. Naast de voorbereiding en het koken van een maaltijd leren ze over hygiëne en snijtechnieken. Daarna eten ze het gezellig samen op.

Na het volgen van deze cursus kunnen de jongeren diverse basisgerechten koken.